* این یادداشت به عنوان سرمقاله شماره 22 ماهنامه مدیریت رسانه منتشر شده است.
تغییرات در محیط خارجی، سازمانها را به نشان دادن واکنش و تغییر وادار مینماید. مهندسی مجدد فرایندها، تشکیل تیمهای توسعه محصول، اجرای برنامههای تقویت کارکنان، حرکت به سوی سازمانهای مجازی، افزایش توانایی پاسخگویی مؤثر به نیازهای مشتریان و تحلیل بازار به منظور پاسخ اثرگذار به تغییرات از جمله فعالیتهایی هستند که در این راستا انجام میگیرند. به منظور رویارویی با تغییرات جدیدی که در دنیای رقابت امروزی رخ میدهند، سازمانها باید به فراتر از سازگاری با تغییرات بیاندیشند و به دنبال بهرهگیری از فرصتهای بالقوه باشند.
یکی از پارادایمهایی که به منظور افزایش انعطافپذیری، سرعت و کیفیت سازمانها مطرح میگردد، چابکی سازمانی است. چابکی سازمانی به مفهوم قابلیت انطباقپذیری بسیار بالا بدون نیاز به انجام تغییرات است. در واقع سازمان میتواند ظرفیتی را در ساختار و روشهای عملیاتی خود به وجود آورد که انعطافپذیری، تغییر و تطبیق با شرایط متغیر را بدون نیاز به انجام یک سری تغییرات دایمی، اجباری و بنیانی ایجاد نماید.
طراحی سازمانی اساس مزیت رقابتی و عملکرد سازمان است. پژوهشها نشان دادهاند که اگر ساختار، فرآیند و نظام سازمان از زیرکترین استراتژیها هم حمایت نکنند، استراتژی نمیتواند به توانایی بالقوه خود دست یابد. با این وجود، به نظر میرسد که پیچیدگی، غیرقابل پیشبینی بودن و ناپایداری تغییرات محیطی از رویکردها و مفاهیم سنتی طراحی سازمانی پیشی گرفته است. مدیران برآنند تا سازمانی را طراحی نمایند که برای اجرای عملیات در کوتاهمدت، کارا و برای حفظ عملکرد در بلندمدت، به اندازه کافی منعطف باشند. «نُرم جدید» مستلزم سازمانهایی است که حد چشمگیری از چابکی را دارا باشند تا بتوانند صرفنظر از موفقیت، تنها به حیات خود ادامه دهند. چابکی قابلیتی پویا از طراحی سازمان است که میتواند نیاز به تغییر در منابع درونی و بیرونی را حس کرده، به صورت روزمره این تغییرات را اعمال نماید و عملکرد خود را در حد بالای متوسط حفظ نماید.
مدلهای مختلفی در خصوص چابکی در دنیا ارائه شده است. «گلدمن و همکارانش» بر ساختار مناسب، فناوری اطلاعات و منابع انسانی تمرکز دارند و «کاتر» بر مأموریت، ساختار، فرآیندمحوری کسب و کار و منابع انسانی تأکید دارد. این در حالی است که در مدل « اورهلت» بر ارزشهای مشترک، ساختار یا فناوری اطلاعات، فرآیندهای کاری و رفتار تأکید شده است. در مدل «کروکیتو و یوسف» فناوریهای پیشرفته اطلاعات و تولید منجر به ایجاد چابکی تولید میگردد و چابکی تولید نیز از طریق کاهش هزینهها و افزایش سرعت و کیفیت، چابکی سازمانی را ایجاد مینماید. در مدل «گروه مشاوران آتوز» چابکی سازمانی به وسیله تقویت دایمی امکانپذیر است. تقویت دایمی نیز به وسیله کسب آگاهی، وجود مقدمات انعطافپذیری در سازمان و در نهایت برخورداری از سیستم کنترل دقیق ایجاد میگردد. مدل شریفی و ژانگ نیز بر سه قسمت عمده به شرح زیر استوار است: 1. محرکهای چابکی شامل نیاز به «چابک شدن»، «تصمیم راهبردی برای چابک شدن» و «راهبرد چابک»، 2. قابلیتهای چابکی شامل «شایستگی»، «پاسخگویی»، «انعطافپذیری» و «سرعت»، 3. فراهم سازی چابکی شامل «اقدامات، روشها و ابزار» و «سازمان، فناوری، نیروی انسانی و نوآوری». ورلی و لاولر هم استراتژی قوی، طرحهای سازگار سازمانی، هویت و رهبری مشترک و قابلیتهای ارزش آفرینی را برای چابکی عملکرد سازمانی ضروری میدانند.
سازمانهای رسانهای به عنوان یکی از پیچیدهترین سازمانهای عصر حاضر که محیطی به شدت متغیر دارند و واحد زمان در آنها «لحظه» است، شناخته میشوند. برای پاسخگویی شایسته به این محیط پیچیده، رسانهها نیاز دارند تا به سرعت و دقت تصمیمات مناسبی را اتخاذ نمایند و از آن مهمتر انعطاف لازم را در این تصمیمات حفظ نمایند. یک تصمیم اشتباه در تولید یا توزیع پیام میتواند منجر به از دست رفتن «اعتماد» مخاطبان شود که هزینههای هنگفت هم نتواند آن اعتماد را برگرداند. رسانهها باید با استراتژی قوی، رهبری مشارکتی و انعطاف بالای سازمانی، بر دشواریهای این محیط پیچیده غلبه نمایند تا بتوانند اثر مناسبی را در زمان مناسب بر مخاطبان هدف خود اعمال نمایند.
این روزها دیگر تغییرات مستمر و جهشی «فناوری رسانهها» به امری عادی تبدیل شده است. شیوههای تولید و توزیع و ارتباط با مخاطبان در بازههای زمانی کوتاهی تغییر میکنند و بخصوص سازمانهای رسانهای بزرگ را به چالش وامیدارد. از سویی دیگر نیازها و ذائقه مخاطبان مدام در حال تغییر است؛ فرهنگها و خرده فرهنگها بر هم تأثیر و تأثر دارند؛ قوانین و تفسیر و نحوه اجرای آنان بخصوص در مواجهه با فناوریهای جدید رسانهای در حال تغییرند؛ رقبای جدید به سرعت قدرت عرض اندام پیدا میکنند و رقبای قدیمی نوآوریهای گوناگون به کار میبرند. همه این موارد «چابکی سازمانی» را به عنوان یکی از ضروریترین و حیاتیترین ویژگیهای سازمانهای رسانهای معرفی میکند که با اینکه نسبت به سایر انواع سازمانها «مهمتر» است اما هم در تئوری به آن بسیار کم پرداخته شده است و هم در عمل رسانههای ما اعتنایی به آن ندارند.
ثبت نظر
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.